Rezort školstva dnes spustil elektronickú aukciu na nákup učebníc

04.05.2012 Bratislava

Bratislava 4. mája (TASR) - Rezort školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) dnes spustil elektronickú aukciu na nákup učebníc. "Prostredníctvom historicky prvej elektronickej aukcie plánujeme nákup 950.000 učebníc. Aukcia sa začala dnes o 8.00 h a potrvá tri pracovné dni. Jej koniec je naplánovaný na stredu 9. mája 2012," informoval dnes hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Nákup je zameraný na reformné učebnice, ktoré smerujú k žiakom na prvom aj na druhom stupni základných škôl, a tiež do osemročných gymnázií. Časť z učebníc je určená pre žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Dokopy ide o obstarávanie 26 titulov učebníc. "Výsledkom tejto elektronickej aukcie nebude iba čo najlacnejší nákup učebníc, ale aj ich následné sprístupnenie na internete," doplnil Kaliňák.

Komisia na vyhodnotenie ponúk, ktorá posudzovala návrhy učebníc od rôznych vydavateľov, bola zložená z odborníkov z rezortu školstva, Štátneho pedagogického ústavu, ale aj z pedagógov vyučujúcich dané predmety. Každá učebnica bola podľa hovorcu hodnotená cez konkrétne odborné kritériá, predovšetkým išlo o plnenie požiadaviek príslušného štátneho vzdelávacieho programu, ako aj napríklad uplatňovania pedagogických, didaktických či metodologických zásad. Rezort spustil súťaž v internetovom aukčnom dome na základe vyhodnotenia uvedených kvalitatívnych kritérií.

Podľa Čaploviča "táto elektronická aukcia zameraná na nákup učebníc je historicky prvá a určite jedna z mnohých, nakoľko s týmto spôsobom nákupu sa spája transparentnosť, spravodlivosť, šetrenie a efektívnosť".
 

Vyberte región